Belgian Hammers worden vijfde in gemengde triatlon, Groot-Brittannië pakt goud

 

 ©  BELGA

De Belgian Hammers zijn zaterdag op de Olympische Spelen in Tokio als vijfde geëindigd in de gemengde triatlon voor landenteams. Het goud ging naar Groot-Brittannië.

Laurens Van HeuverswijnBron: BELGA

In de gemengde triatlon, een nieuwe olympische discipline, bestaan de teams uit vier atleten (twee mannen en twee vrouwen) die elkaar aflossen. Allemaal zwemmen ze 300 meter, fietsen 6,8 km en lopen 2 km. Voor België verschenen Claire Michel, Marten Van Riel, Valerie Barthelemy en Jelle Geens aan de start.

Michel dook als eerste het water in aan het Odaiba Marine Park. Enkele dagen nadat ze in de individuele race met kuitproblemen kampte, hield de Belgische goed stand. Marten Van Riel kon als zevende aan zijn race beginnen. De nummer vier uit de wedstrijd bij de mannen startte met een achterstand van 36 seconden op de leiders. Na het het zwemmen en fietsen had hij tien seconden goedgemaakt, maar in het lopen moest Van Riel opnieuw wat terrein prijsgeven. Halfweg hadden de Hammers 39 seconden achterstand op de Britse leiders.

De Belgen voor de start. 

De Belgen voor de start. ©  BELGA

Geens als vijfde naar slotrondes

Valerie Barthelemy nam als derde over en net als dinsdag, toen ze mooi tiende werd bij de vrouwen, presteerde ze uitstekend. Na het zwemmen vormde ze met Nederland, Duitsland en Frankrijk een groepje achter leider Groot-Brittannië en achtervolger Verenigde Staten. Uiteindelijk mocht Jelle Geens als vijfde beginnen aan zijn race, op 53 seconden van de kop van de wedstrijd.

Geens, die door een coronabesmetting de individuele wedstrijd had gemist, hield stand in het zwemmen en het fietsen en begon als vijfde aan het lopen, traditioneel zijn sterkste discipline. De kloof met de VS, nummer drie, was evenwel te groot en dus was een medaille buiten bereik. Hij finishte uiteindelijk als vijfde, na een spurtje met zijn Nederlandse concurrent.

Het goud ging naar het Brits team bestaande uit Jessica Learmonth, Jonathan Brownlee, Gerogia Taylor-Brown en Alex Yee. Die laatste twee wonnen eerder individueel al zilver. De VS en Frankrijk vervolledigden het podium.

Belgian Hammers worden vijfde: “Het maximale uitgehaald”

Marten Van Riel, Jelle Geens, Claire Michel en Valerie Barthelemy finishten na bijna anderhalf uur wedstrijd op 55 seconden van Groot-Brittannië. De favoriet haalde het na vier keer 300 meter zwemmen, 6,8 km fietsen en 2 km lopen voor de Verenigde Staten en Frankrijk. In een duel der Lage Landen hield Nederland in een eindsprint België van de vierde plaats.

Achteraf konden de Hammers best leven met het resultaat. “Ik denk wel dat we op onze waarde zijn geklopt”, reageerde Van Riel. “We hadden vooraf gezegd dat we voor een medaille gingen maar we wisten even goed dat er drie of vier toplanden waren. Die worden één, twee en drie. We zaten de hele tijd dicht in hun spoor en ik denk dat we er het maximale hebben uitgehaald. Ik ben heel trots dat wij, na wat we de afgelopen weken hebben meegemaakt, deze vijfde plaats konden veroveren.”

Jelle Geens vlak na zijn aankomst. 

Jelle Geens vlak na zijn aankomst. ©  BELGA

Corona en kuiten

De Hammers kenden dan ook geen ideale aanloop naar de wedstrijd, met onder meer de coronabesmetting van Jelle Geens en de kuitproblemen waarmee Claire Michel kampte. “We mogen tevreden zijn”, onderstreepte Geens. “We wisten dat we een beetje geluk nodig hadden om het podium te halen maar het wedstrijdverhaal zat niet helemaal mee. Ik ben wel een beetje teleurgesteld dat ik de sprint voor de vierde plaats verlies. Dat zou niet mogen gebeuren. Maar het was allesbehalve een makkelijke voorbereiding voor mezelf, en ook voor Claire. We hebben ervoor gestreden en deze vijfde plaats is een mooie beloning voor het werk van de afgelopen jaren.”

Claire Michel had een dubbel gevoel na de vijfde plaats. “Uiteraard wil iedereen een medaille. Dat geldt voor iedereen hier aan de start”, vertelde ze. “Maar het zijn echt de topfavorieten die ze hier winnen. Wij hebben ons getoond, iedereen heeft het maximum gegeven. De gemengde aflossing wordt altijd beslist door kleine details. Zo is het nu eenmaal. We mogen fier zijn.”

Eenzelfde geluid na afloop bij Valerie Barthelemy. “In een ideale situatie kan Jelle deelnemen aan de individuele wedstrijd en raakt Claire niet geblesseerd, maar goed, het is wat het is. We zijn er op de best mogelijke manier mee omgegaan en mogen supertrots zijn.”

Meer over Team Belgium Live

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie