Zwemmers klagen op Spelen over “wellicht niet propere concurrentie”, geviseerde Russen krijgen steun van Kremlin

 

 ©  AP

De Amerikaan Ryan Murphy heeft zich kritisch geuit over de aanwezigheid van Russische zwemmers op de Olympische Spelen. Zijn boodschap was niet mis te verstaan. “Het is een enorme mentale last voor mij om telkens weer te zwemmen in een race die waarschijnlijk niet ‘proper’ is.”

Laurens Van HeuverswijnBron: BELGA

In de rugslag is de Rus Evgeny Rylov op deze Spelen dominant. De 24-jarige Rylov won vrijdag de 200 meter in een nieuw olympisch record (1:53.27). Eerder won hij ook al de 100m rugslag in Tokio. De Amerikaan Ryan Murphy, die vijf jaar geleden dezelfde dubbel realiseerde, werd tweede in 1:54.15 voor de Brit Luke Greenbank (1:54.72).

Na afloop liet Murphy duidelijk zijn ontevredenheid horen in de mixed zone. De Amerikaan vindt het niet kunnen dat er Russen deelnemen onder neutrale vlag in Tokio, en dat ondanks de beslissing van het Internationaal Sporttribunaal (TAS) van eind vorig jaar om Rusland voor twee jaar te bannen van internationale competities.

“Ik heb misschien wel 15 gedachten momenteel in mijn hoofd, waarvan 13 me enerveren”, zei Murphy. “Het is een enorme mentale last voor mij om telkens weer te zwemmen in een race die waarschijnlijk niet ‘proper’ is. Maar het is niet anders.”

“Mensen die de situatie veel beter dan mij kennen, hebben deze beslissing genomen. Ik kan niet en me voorbereiden op de Spelen en druk zetten op personen die deze beslissingen nemen om ze te doen inzien dat ze fout zijn.”

Rylov, de wereldkampioen van 2017 en de houder van het Europees record (1:53.23), toonde zich verbaasd over de woorden van Murphy. “Ik begrijp de aantijgingen niet”, zei hij. “Als je mijn verschijning en fysiologie bekijkt, zijn het vreemde insinuaties. Ik ben heel verrast dit te horen.”

Kremlin raadt atleten aan zich niets aan te trekken van beschuldigingen

Het Kremlin reageerde verbolgen en roept de Russische atleten op om zich niets aan te trekken van kritiek of negatieve opmerkingen. Ze moeten zich focussen op het winnen van medailles, zei Dmitry Peskov, de woordvoerder van president Vladimir Poetin.

“Onze jongens moeten medailles winnen, het liefst gouden. Ze moeten er helemaal geen aandacht aan besteden”, zei Peskov na vragen over wat het Kremlin de Russische atleten zou aanbevelen bij deze kwestie. Rusland steunt de atleten, klonk het ook. “Medaillewinnaars staan boven de kritiek.”

Ook Rylov zelve had zich al verweerd. Hij verklaarde dat hij veel waarde hecht aan een zuivere sport. De Rus had eerder al de 100 meter rugslag gewonnen, Murphy moest toen genoegen nemen met het brons. Vijf jaar eerder was hij nog goed voor goud op beide afstanden.

Rusland is nog steeds geschorst op het internationale sportniveau. De Russische atleten treden daarom deze spelen op onder de vlag van het Russische Olympische Comité, kortweg ROC. Ondanks de vele medailles van het team, is de Russische vlag niet te bespeuren in Tokio.

Meer over Olympische Spelen Live

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie