Fanny Lecluyse plaatst zich voor de finale van de 200 meter schoolslag: “Ik verdiende dit”

 

 ©  BELGA

Fanny Lecluyse heeft zich donderdag geplaatst voor de olympische finale op de 200 meter schoolslag. De 29-jarige West-Vlaamse tikte in haar halve finale als vijfde aan in 2:23.73. Ze klokte daarmee de achtste tijd van de zestien halvefinalistes, net voldoende voor een plaats in de finale.

Laurens Van HeuverswijnBron: BELGA

Lecluyse bleef met haar tijd nog ruim vier tienden boven haar eigen Belgisch record (2:23.30), dat ze vorige maand in Rome op de tabellen zette. In de reeksen zwom ze woensdag 2:23.42.

Op haar derde Olympische Spelen is deze finaleplaats het absolute hoogtepunt voor Lecluyse. Zowel in 2012 in Londen als vier jaar later in Rio de Janeiro eindigde haar parcours in de schoolslag in de reeksen. Eerder deze Spelen werd ze uitgeschakeld in de reeksen van de 100 meter schoolslag.

De Zuid-Afrikaanse Tatjana Schoenmaker was de snelste van alle halvefinalisten in 2:19.33. In de reeksen brak ze woensdag nog het olympisch record (2:19.16).

De finale staat vrijdag, om 3u41 Belgische tijd, op het programma.

“Ik verdien deze finale”

Vijfentwintig jaar heeft België erop moeten wachten, van Brigitte Becue in Atlanta in 1996. Maar eindelijk heeft België weer een vrouw in een olympische finale in het zwemmen. Fanny Lecluyse zwemt komende nacht in Tokio de finale van de 200 meter schoolslag. Een absolute bekroning van haar carrière. “Geweldig dat ik mijn olympische carrière hiermee kan eindigen”, glunderde ze.

En zeggen dat ze zich niet eens zo geweldig voelde voor haar haar halve finale. “Ik had woensdagavond nog dopingcontrole gehad”, lachte ze. “En had heel veel gedronken om te kunnen plassen. Ik heb elk uur van de nacht gezien. Zo vaak ben ik naar het toilet geweest.” Maar zelfs een veelvuldig toiletbezoek heeft Fanny Lecluyse haar plaats in de Belgische zwemgeschiedenis niet kunnen afnemen. In Londen sneuvelde ze als negentiende nog in de reeksen. In Rio werd ze zeventiende en kwam ze exact een plek te kort voor de halve finale. Twee grote teleurstellingen, niet in het minst voor haar zelf. Maar in Tokio is dat allemaal rechtgezet. Ze had het vooraf gezegd: de 100 meter was bijzaak, ze zou alles zetten op de 200 meter schoolslag. “Eenmaal daar in de halve finale is alles mogelijk.” Dat bleek. Lecluyse kwam uit in reeks twee en nog voor ze het bad indook, wist ze dat ze niet eens een supertijd nodig had om zich voor haar verhoopte finale te kunnen plaatsen. Zelfs aan een vijfde plek in haar reeks had ze genoeg mits ze onder de 2’24”28 bleef. Gezien haar tijd van 2’23”42 in de halve finale geen onmogelijk opdracht. En precies dat deed Lecluyse. Ze zwom een prima wedstrijd, tikte aan als vijfde en zag dan naar de klok: 2’23”72. Ruim vier tienden boven haar eigen persoonlijk record, maar wel genoeg voor een historische finale.

Geen revanche voor Rio of Londen

“Eindelijk”, glunderde ze. “Eindelijk word ik beloond voor al het harde werk dat mijn team en ik jarenlang hebben geleverd. Dit doet superveel deugd. Al wist ik wel dat ik dit kon. Ook omdat de finales hier ’s ochtends worden gezwommen. Dan wordt er minder snel gezwommen. Als ik mijn tijd van de reeksen haalde zat de finale erin.”

Is de finaleplaats van Lecluyse voor het Belgische zwemmen een historisch momentje, het is voor haarzelf niet anders. Toch wilde ze niet van een revanche voor Rio of Londen spreken. “Maar ik weet wel dat ik er alles aan gedaan, tot in de kleinste details. Alleen al daarom vind ik persoonlijk dat ik deze finale verdien. Niet iedereen kan dit zeggen. Louis (Croenen, red) heeft het ook gedaan in Rio. Ik ben blij dat ik nu in het rijtje van Belgische olympische finalisten hoor. Toch iets unieks.”

Of dit ook haar toekomst nog kan veranderen? Vooraf had Lecluyse aangekondigd dat dit haar laatste Spelen zouden worden. Blijft ze daar bij? “Toch wel”, zegt ze. “Parijs ga ik echt niet meer doen. Ik kan mij niet beter voorbereiden dan ik nu gedaan heb. Maar al die setjes die ik de afgelopen maanden gezwommen heb, dat superharde afzien, dat was allemaal met de gedachte dat dit de laatste keer zou zijn. Ik weet nog niet wanneer ik precies ga stoppen, maar Spelen komen er niet meer. Het maakt het des te mooier dat ik dit kan afsluiten met een finale. En het is nog niet gedaan.”

Even naar Victor bellen

Blijft de vraag hoe hoog Lecluyse mag mikken. Met de traagste tijd van alle finalisten zal ze een mirakel nodig hebben om straks een gooi naar de medailles te kunnen doen. Zelfs een verpulvering van haar eigen Belgische record zal amper volstaan om in de buurt van een favoriete als de Zuid-Afrikaanse Schoenmaker te komen. “Maar dat zien we morgen wel”, besloot Lecluyse. “Nu wat loszwemmen, straks even met mijn ouders en Victor (Campenaerts, haar vriend, nvdr.) bellen, intussen genieten, en morgen ga ik er nog één keer vol voor.”

Meer over Team Belgium Live

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie