Fanny Lecluyse mag naar halve finales 200m schoolslag: “Kwalificatie neemt een pak stress weg”

 

 ©  BELGA

Bron: BELGA

Fanny Lecluyse heeft zich woensdag geplaatst voor de halve finales van de 200 meter schoolslag bij de vrouwen op de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio.

Onze 29-jarige landgenote liet in de tweede reeks een snelle 2:23.42 noteren, slechts twaalf honderdsten boven haar Belgisch record dat ze vorige maand op de tabellen zette. In de snelle tweede reeks kwam ze daarmee niet verder dan de vijfde plaats, in de totaalstand kwam ze op de elfde stek terecht. De top zestien plaatste zich voor de halve finales, die donderdag op het programma staan. De finale is voor vrijdag.

In de vierde en tevens laatste reeks liet de Zuid-Afrikaanse sensatie Tatjana Schoenmaker meteen een toptijd van 2:19.16 noteren, waarmee ze het olympisch record van Rebecca Soni (2:19.59 in Londen 2012) van de tabellen veegde en slechts op vijf honderdsten kwam van het wereldrecord van de Deense Rikke Möller Pedersen (2:19.11), dat dateert van augustus 2013.

Op haar derde Olympische Spelen is het voor de eerste keer raak voor Lecluyse op de 200m schoolslag. Zowel in 2012 in Londen (19e op 200m school) als vier jaar later in Rio de Janeiro (28e op 100m school, 17e op 200m school) eindigde haar parcours in de reeksen. Eerder deze Spelen werd ze uitgeschakeld in de reeksen van de 100 meter schoolslag. Ook toen liet Schoenmaker al een olympisch record noteren.

Fanny Lecluyse: “Dit neemt veel stress weg”

Lecluyse was vooral opgelucht na haar kwalificatie. “Op training lukte het echt niet. Zelfs daarnet nog tijdens de opwarming vroeg de coach of het ging en ik zei dat ik de indruk had niet vooruit te komen. Maar ik drukte mezelf op het hart dat ik er voor zou gaan en dat we wel zouden zien. Met deze tijd ben ik heel blij. Het feit dat ik in de halve finales sta, neemt veel stress weg. Het motiveert mij om nog beter te doen”, reageerde Lecluyse, die zowel in Londen (2012) als Rio (2016) net naast de halve finales greep.

Dinsdag had Lecluyse na haar reeks van de 100 schoolslag nog aangegeven “precies tegen de stroom te zwemmen” maar een dag later lijkt de hemel opgeklaard.

“Ik wil er mij niet te veel het hoofd over breken (over de 100) want de 200 was altijd het doel. Het was goed dat ik die wedstrijd ervoor had. Ik ben echt blij dat ik doorstoot naar de halve finales. Vanmorgen was ik erg geëmotioneerd. Ik kon wel huilen door de stress. Gelukkig was mijn trainer er. Hij heeft mij op het hart gedrukt de Spelen als een feest te zien. Ik heb nu de bevestiging dat alles in orde is.”

Donderdagmiddag (lokale tijd) tracht Lecluyse zich te plaatsen voor de finale. “Ik zal mijn record moeten breken. Ik ben hier sowieso gekomen om een besttijd te zwemmen. Of het zal lukken, zien we morgen. Ik ga er alles aan doen.”

Meer over Team Belgium Live

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie