Valerie Barthelemy eindigt tiende in olympische triatlon, Flora Duffy bezorgt Bermuda allereerste goud ooit

 

 ©  BELGA

De 33-jarige Bermudaanse Flora Duffy heeft dinsdagochtend in Tokio de olympische titel in het triatlon gewonnen. Het is de eerste gouden medaille voor een atleet uit Bermuda. Valerie Barthelemy eindigde knap tiende, Claire Michel werd 34e.

Maarten DelvauxBron: BELGA

Duffy won in 1 uur, 55 minuten en 36 seconden na 1.500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Het zilver was op 1:14 voor de Britse Georgia Taylor-Brown (1u56:40), het brons op 1:27 voor de Amerikaanse Katie Zafares (1u57:03).

De Belgisch-Amerikaanse Valerie Barthelemy (1u58:49) finishte op 3:13 van de winnares en bezorgde België na Marten Van Riel een dag eerder ons land een tweede plek in de top-tien in het olympisch triatlon.

Amper 34 atletes liepen de wedstrijd uit. Bij hen ook Claire Michel, die tijdens het lopen door krampen geplaagd werd. 15:29 na Duffy kwam ze over de eindmeet. Michel moest met een rolstoel worden afgevoerd. Barthelemy en Michel nemen samen met Marten Van Riel en Jelle Geens zaterdag deel aan de gemengde aflossing.

De weersomstandigheden maakten de wedstrijd extra zwaar. Niet de hitte, maar de regen maakte het de atleten lastig. Wegens de doortocht van een tropische storm werd de wedstrijd met een kwartier vertraagd, terwijl er aanvankelijk voor een vroeg aanvangsuur gekozen was vanwege de verwachte hitte.

De Britse Jessica Learmonth, uiteindelijk negende, kwam naar goede gewoonte al eerste uit het water. Barthelemy deed dat als 17e, Michel als 27e. In het fietsen slaagden de Belgen er niet in aansluiting te maken bij een kopgroep van zeven. Die bestond uit de Britten Jessica Learmonth en Georgia Taylor-Brown, de Amerikanen Summer Rappaport en Katie Zaferes, de Braziliaanse Vittoria Lopes, de Duitse Laura Lindemann en de Bermudaanse Flora Duffy. Rappaport moest de zes anderen laten rijden. Taylor-Brown kende in de slotfase materiaalpech en moest daardoor met een achterstand aan het lopen beginnen. Om Duffy nog te achterhalen kwam ze te laat. Barthelemy begon als zevende aan het lopen, op 1:01, Michel als 29e op 4:52. Barthelemy zakte al snel terug naar de tiende plaats, maar kon die wel vasthouden, voor Michel zat meer dan uitlopen er niet in.

“Het beste resultaat in mijn carrière”

“Dit is fantastisch. Het beste resultaat in mijn carrière”, verklaarde Barthelemey. Ik ben supertevreden. Bij de start wist ik niet wat ik ervan mocht verwachten. Met een plaats bij de eerste twintig was ik al blij geweest. Ik wist wel dat mijn vorm goed was, maar de resultaten bleven wat uit. In het fietsen heb ik een aantal van mijn concurrentes pijn kunnen doen en dat loonde tijdens het lopen. Dat lopen is niet mijn beste proef, maar ik ben er toch in verbeterd.”

Er werd gevreesd voor een loden hitte in Japan, maar uiteindelijk werd het regen. “Mij kon het niet schelen. We hebben wel vijfentwintig sessies in een hittekamer gehad en waren op elk weertype voorbereid.”

“Dit is een ongelooflijke prestatie van Valerie”, reageerde triatloncoach Nick Baelus. “Ze was niet bang risico’s te nemen en reed tactisch de perfecte koers.”

 

 ©  AFP

 

 ©  AP

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

Meer over Olympische Spelen Tokio

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie