Jelle Geens mag niet naar Tokio door corona, maar draait meteen knop om: “De overstromingen zijn erger”

 

 ©  Dick Demey

Drama voor Jelle Geens, de triatleet die zondagavond kans maakte op een olympische medaille. De Zoldernaar bleek coronapositief, moest zijn afreis uitstellen en hoewel hij nu negatief is, raakt hij niet meer tijdig in Japan. Hij hoopt volgende week wel te starten in de aflossing.

Marc Cornelissen in Tokio

LEES OOK. Eerste coronageval in Team Belgium met triatleet Jelle Geens, die niet mag afreizen naar Tokio: “Uiteraard is hij er kapot van”

Voor de buitenwereld kwam het als een donderslag bij heldere hemel, maar zelf heeft Jelle Geens (28) de knop intussen omgedraaid. Zijn positieve coronatest dateert intussen van veertien dagen geleden, mentaal is het stilaan verwerkt. “Er zijn ergere dingen in de wereld. De overstromingen in België bijvoorbeeld. Dat plaatst het allemaal in een ander perspectief. Maar ik heb mij al beter gevoeld.”

Terug naar het begin. Twee weken geleden voelde Geens zich plots niet meer kiplekker in Girona, zijn vaste uitvalsbasis in Spanje. “Ik kreeg de symptomen van een lichte verkoudheid: een verstopte neus, lichte koorts en een droge hoest. Dat heeft een avond en een dag geduurd. Die dag ben ik niet gaan trainen. Ik had schrik, en hoewel ik twee keer gevaccineerd ben, bleek uit een test dat mijn vrees waarheid was: ik bleek positief. Waar ik de besmetting heb opgedaan weet ik niet. De coronasituatie is momenteel niet zo goed in Girona. Er komen andere mensen in het zwembad waar ik ga trainen. Ik ga naar de lokale bakker en stop wel eens om een koffie te drinken. Ik weet niet vanwaar het komt en ik ben gestopt me het me af te vragen. Het verandert toch niets meer.”

Rollercoaster

Een coronabesmetting op twee weken voor de belangrijkste afspraak in jaren, het is een nachtmerrie. Geens: “Het is niet gemakkelijk geweest. Ik kwam op een rollercoaster terecht. De ene dag was ik gemotiveerd en hoopte ik dat het zou meevallen. De andere dag was mijn motivatie weg en lag ik thuis op de zetel. We hebben alles stilgehouden, omdat we hoopten dat het nog tijdig in orde kwam.”

LEES OOK.Met Jelle Geens verliest de Belgische triatlonploeg zijn Wout van Aert

Maar dat werd een race tegen de tijd. Het Playbook van de Spelen omschrijft heel duidelijk wat de voorwaarden zijn om af te reizen naar Japan: twee weken zonder symptomen en twee negatieve tests op verschillende dagen in de laatste 96 uren. “De symptomen hebben niet lang geduurd, maar ik bleef positief. Die testen zijn heel gevoelig, Covid blijft lang zichtbaar. Bijna elke dag weer positief testen, dat was mentaal heel zwaar. Toen ik eindelijk negatief werd, bleek die test niet mee te tellen: het laboratorium werd niet erkend door de Spelen. Donderdag was mijn eerste echte negatieve test. Ik hoop dat die van vrijdag de tweede wordt.”

 

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Uiteindelijk komt Geens wellicht twee dagen te kort. “Mijn eigen deadline voor een negatieve test was dinsdag, om dan op donderdag te reizen en maandag (zondagavond Belgische tijd, nvdr) aan de wedstrijd mee te doen. Ik moest op zaterdag in Tokio zijn voor de verplichte briefing. Dat lukt niet meer. Ik hoop nu op maandag te vliegen. Dan kan ik zaterdag meedoen aan de mixed relay.”

Hopen op de Hammers

Voor die wedstrijd, nieuw op de Spelen, vormt Geens de Belgian Hammers met Marten Van Riel, Claire Michel en Valérie Barthelomy. Kenners dichten onze landgenoten ook daar medaillekansen toe. Geens pakte zilver op de voorlaatste World Cup in Yokohama, Van Riel was derde op de laatste in Leeds en ook de vrouwen zijn top-tien en top-vijftien waard. Tel dat samen en je komt dicht bij het eremetaal uit.

Geens: “Ik voel me klaar. Ik heb slechts één dag niet getraind, en een paar dagen rustiger. Als ik maandag kan vliegen zal ik zaterdag in vorm zijn. In het andere geval prent ik me in dat er na de Spelen nog mooie races volgen. Dan focus ik daar maar op. Het is intussen al wat verwerkt, hoe erg het ook is.”

Als Geens niet tijdig in Tokio geraakt, wordt hij in de aflossing vervangen door Noah Servais, die al in het basiskamp in Mito verblijft. Individueel rust alle hoop op Van Riel.

TRIATLON (m): zondag, 23.30 uur.

Meer over Team Belgium Live

Meer nieuws

Keuze van de redactie