Eerste coronageval in Team Belgium met triatleet Jelle Geens, die niet mag afreizen naar Tokio: “Uiteraard is hij er kapot van”

© Het Nieuwsblad

Drama voor Jelle Geens, de Limburger die kans maakte op een medaille in het triatlon. Geens heeft positief getest op corona, vertoonde veertien dagen geleden ook symptomen en raakt niet meer tijdig in Tokio. In het beste geval kan hij zaterdag 31 juli nog meedoen aan de aflossingswedstrijd van zaterdag. De individuele wedstrijd mist hij al zeker.

Marc Cornelissen en Hans Jacobs in Tokio

LEES OOK. Met Jelle Geens verliest de Belgische triatlonploeg zijn Wout van Aert

Ironisch genoeg was Jelle Geens (28) zich net heel erg bewust van de risico’s die Covid-19 met zich meebrengt. Zodra de ministers van sport het licht op groen zetten om onze olympiërs prioritair te vaccineren, vloog hij vanuit zijn vaste uitvalsbasis in het Spaanse Gerona op één dag over en weer om bij de eerst mogelijke gelegenheid zijn Pfizerprik te halen. Het is niet bekend of hij ook zijn tweede injectie gehad heeft. Wellicht gaat het niet om een vals-positieve test, omdat hij ook symptomen gehad heeft.

96 uur

Geens had hoge ambities voor de Olympische Spelen en onderstreepte die half mei met een zilveren medaille op de World Cup in Yokohama. Op de laatste Wereldbeker in Leeds ging het mis doordat een concurrent op zijn nek dook, wat uiteindelijk tot de opgave leidde. Maar voor Tokio gold de Zoldernaar als een kandidaat voor de medailles, net als Marten Van Riel, die in Leeds derde werd. Van Riel zal nu de enige Belg zijn in de wedstrijd, die zondagavond om 23.30 uur Belgische tijd begint. In Japan is het dan 6.30 uur op maandagochtend.

Het Playbook van deze Spelen, dat alle coronaregels beschrijft, vereist dat een reiziger in de veertien dagen voor de afreis vrij van symptomen is. Bovendien zijn twee negatieve testen nodig op twee verschillende dagen in de laatste 96 uur voor het vertrek. Geens is niet kunnen afreizen vanuit zijn vaste uitvalsbasis in Gerona omdat hij symptomen vertoond heeft en een positieve test aflegde. Hij is intussen symptomenvrij en heeft één negatieve test afgelegd. Maar voor de individuele wedstrijd raakt hij nooit meer in Tokio.

Misschien nog met Hammers

Zaterdag 31 juli vindt de aflossing plaats met de Belgian Hammers, samen met Marten Van Riel, Claire Michel en Valérie Barthelomy. Ook daar is er hoop op medailles. Mogelijk kan Geens daar wel nog meedoen, maar uit voorzorg is Noah Servais al naar Japan gereisd om zich in het basecamp in Mito klaar te houden voor een mogelijke invalbeurt in de gemengde aflossing.

“Om deze reden zal hij niet deelnemen aan de individuele race komende maandag. Intussen is Jelle symptoomvrij en heeft hij één keer negatief getest. Indien mogelijk, zal hij de komende dagen naar Tokio afreizen, zodra dit in overeenstemming is met het draaiboek, om voor de Belgische Hammers deel te nemen aan de Olympische Mixed Relay op zaterdag 31 juli.”

Noah Servais is uit voorzorg al naar Japan gereisd. 

Noah Servais is uit voorzorg al naar Japan gereisd. ©  Boumediene Belbachir

“Uiteraard was hij er kapot van”

Reinout Van Schuylenbergh, delegatieleider van de triatlonploeg en een van de coaches, had Geens aan de lijn. “Uiteraard was hij er kapot van. Die jongen zijn droom op de individuele proef is weg. Hoe hij het heeft opgelopen? Hij was er wel maniakaal mee bezig en was voorzichtig in Spanje maar je kunt dat risico met die nieuwe varianten helaas niet uitsluiten. Maar hij heeft vrijwel gelijk de klik gemaakt: hij wil er staan met de gemengde estafette.”

De hamvraag is of hij naar kan Tokio kan afreizen. Van Schuylenbergh: “Het ziet er echt goed uit dat hij kan meedoen met de Belgian Hammers, nog één negatieve test en hij mag naar Tokio vertrekken. Dat is op tijd voor de gemengde estafette.” De gemengde estafette is een nieuwe olympische discipline.”

Maar zo verliest Team Belgium wel een medaillekans. Met Geens en Marten Van Riel hadden de triatlonmannen in de individuele wedstrijd in elk scenario – Jelle Geens, de sprinter, en Marten Van Riel de tempobeul – een medailletroef. Van Schuylenbergh: “We mogen nog altijd dromen van een individuele triatlonmedaille, al hebben we een kandidaat minder.”

Meer over Team Belgium Live

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie