GOAT Jan Frodeno verpulvert eigen wereldrecord Ironman triatlon

 

 ©  BELGAIMAGE

Een maand voor zijn veertigste verjaardag heeft Jan Frodeno in het Duitse Allgau zijn vijf jaar oude wereldrecord triatlon op de Ironman-afstand een flink stuk scherper gezet. In zijn thuisland legde de beste triatleet aller tijden de 3,86 km zwemmen, 180,2 km fietsen en 42,195 km lopen af in een onwaarschijnlijke 7 uur, 27 minuten en 53 seconden.

Maarten Delvaux

“Jan Frodeno is de allergrootste triatleet aller tijden.” Luc Van Lierde - toch ook zelf tweevoudig wereldkampioen en ex-wereldrecordhouder Ironman triatlon - vertelde het ons anderhalf jaar geleden in Hawaï vol overtuiging. Frodeno had er toen net voor de derde keer in zijn carrière het WK Ironman gewonnen, in een nieuw parcoursrecord bovendien. De Duitser is ook de enige triatleet die er tot nu toe in slaagde om olympisch kampioen te worden en op Hawaï te winnen. Bovendien zette hij in 2016 in Roth met een tijd van 7 uur, 35 minuten en 39 seconden het wereldrecord op de volledige afstand op zijn naam.

Dat moet nog sneller kunnen, dacht Frodeno. En hij zette samen met zijn Canadese rivaal Lionel Sanders een uniek duel op poten: de Tri Battle Royale. Een man-tegen-mangevecht met enkel Frodeno en Sanders aan de start op een razendsnel parcours aan de voet van de Alpen. In de Grosser Alpsee lag een ideale zwemlijn, het fiets- en loopparcours was biljartvlak over perfect geasfalteerde wegen met amper bochten en bij de keerpunten een ramp zoals op de wielerpiste.

 

 ©  Karl-Josef Hildenbrand/dpa

Bij het zwemmen (45 minuten en 58 seconden) was Frodeno nog een dikke halve minuut trager dan zijn wereldrecord van vijf jaar geleden, maar in het fietsen zette de 39-jarige Duitser een fabelachtige tijd neer. Met een chrono van 3 uur, 55 minuten en 22 seconden dook hij dik onder de magische grens van vier uur. Frodeno reed 180 kilometer aan gemiddelde van 46 kilometer per uur, volledig solo welteverstaan.

 

 ©  Karl-Josef Hildenbrand/dpa

Daarmee lag hij dik op wereldrecordschema, maar in de afsluitende marathon leek het helemaal mis te gaan toen hij in een van de bochten onderuit schoof op een tapijt en zich flink bezeerde. Frodeno mankte even en tastte met een gepijnigde grimas naar de heup, maar kwam gelukkig snel opnieuw in zijn ritme. Met een hartslag van soms zelfs minder dan 140 slagen per minuut en een gemiddelde snelheid van 15 kilometer per uur knalde de Duitser onverstoorbaar over het 10,55 kilometer lange circuit.

Hij finishte de marathon uiteindelijk in 2 uur, 44 minuten en 21 seconden. Dat bracht Frodeno’s eindtijd op een waanzinnige 7 uur, 27 minuten en 53 seconden, meer dan zeven minuten sneller dan zijn vorige wereldrecord. “Het was geweldig om zoiets te doen. Dit zal ik nooit vergeten”, reageerde Frodissimo. Lionel Sanders zette met 7 uur, 43 minuten en 26 seconden ook één van de snelste Ironman-tijden ooit neer. De twee komen elkaar over een kleine drie maanden opnieuw tegen op het WK in Hawaï.

Tijden

3,86 km zwemmen

Jan Frodeno – 45:58

Lionel Sanders – 50:59

180,2 km fietsen

Jan Frodeno – 3:55:22

Lionel Sanders – 4:00:26

42,195 km lopen

Jan Frodeno – 2:44:21

Lionel Sanders – 2:50:31

Totaal

Jan Frodeno – 7:27:53

Lionel Sanders – 7:43:26

LEES OOK. Waarom Jan Frodeno de exponent van de complete duursporter is

 

 ©  BELGAIMAGE

 

 ©  BELGAIMAGE

 

 ©  BELGAIMAGE

Meer nieuws

Keuze van de redactie