Frank Raes niet blij met ‘Binneuuuh’-campagne van Albert Heijn

Voetbalverslaggever Frank Raes (67) is er niet happig op dat ­supermarktketen Albert Heijn zomaar zijn uitroep Binneuuuh ­gebruikt voor een reclamecampagne. “Ik gaf daar nooit mijn toestemming voor en ik verdien er zeker geen geld aan.”

Wie dezer dagen een Albert Heijn binnenloopt, kan er moeilijk naast kijken: de ­supermarktketen verkoopt zijn EK-producten met de ­slogan Binneuuuh! Dat is een verwijzing naar de kreet die voetbalcommentator Frank Raes geregeld slaakt wanneer een goal wordt gemaakt.

Dat Albert Heijn zijn slogan zomaar inpikt voor een reclamecampagne, vindt Raes niet kunnen. “Ik wou dat eerst gewoon zo laten, maar toen kreeg ik de opmerking dat ik er vast goed geld mee verdiend had. Die commentaar bleef maar aanhouden, en wil ik dus ontkrachten. Albert Heijn heeft me daar niet van op de hoogte gebracht, laat staan gevraagd of ik ermee akkoord ging.”

Vraag blijft in hoeverre ­Raes een uitspraak als Binneuuuh kan claimen. “Of dat auteursrechterlijk te beschermen valt, weet ik niet”, aldus Raes, die er meteen aan toevoegt dat het hem daar niet om te doen is. “Ik vind het gewoon not ­done een uitspraak die iedereen die ook maar iets van voetbal kent aan mij linkt, zomaar te ­gebruiken voor reclamedoeleinden. Het bureau dat de campagne voor Albert Heijn bedacht, beweert dat het niet wist dat dit van mij komt. Dat slaat nergens op. Zelfs op Wikipedia staat dat ik wel vaker Binneuuuh roep.”

“Kon eleganter”

Aan juridische stappen tegen Albert Heijn denkt Raes niet, maar hij heeft wel contact met de firma gehad. “Dat resulteerde in een vage mail van hun kant, waaruit moest blijken dat ze zich van geen kwaad bewust waren.”

Bij Albert Heijn klinkt het dat ze inderdaad contact hebben gehad met een “verraste” Frank Raes. “Het gaat hier om een breed gebruikte uitspraak, zo’n beetje zoals Goal!, waar Frank Raes zijn eigen draai aan heeft gegeven”, aldus Ann Maes, woordvoerder van Albert Heijn. “Al was het misschien wel elegant van ons geweest mijnheer Raes op de hoogte te brengen.”

(jdr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer