Nieuw-Zeelandse rugbybond verkoopt aandelen van mythische All Blacks: “Buitengewone kans”

 ©  REUTERS

De Nieuw-Zeelandse rugbybond (NZR) heeft donderdagmorgen bekendgemaakt aandelen van de beroemde All Blacks, het nationale rugbyteam van Nieuw-Zeeland, te zullen verkopen aan Amerikaanse investeerders. De bond noemt het “een revolutionair keerpunt voor het rugby”. De deal is bijna rond. Enkel de spelers moeten nog hun fiat geven.

Bron: BELGA

“We denken dat dit een buitengewone kans is waarvan de toekomstige generaties nog lang zullen kunnen profiteren”, zei voorzitter Mark Robinson.

De deal met investeringsfonds Silver Lake Partners kreeg de unanieme goedkeuring van de provinciale liga’s tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van de federatie in Wellington. Later donderdag volgt waarschijnlijk groen licht van de spelersvakbond. De Amerikanen tellen 230 miljoen euro neer om 12,5 procent van de commerciële rechten van het merk ‘All Blacks’, de drievoudige wereldkampioen, te ontvangen. Ze krijgen ook het recht om de tv-rechten internationaal te vermarkten.

Het akkoord is controversieel omdat de All Blacks een monument zijn in Nieuw-Zeeland, een nationale trots, en die zien de inwoners niet graag (deels) verkocht worden aan Amerikanen. Door de deal zou de totale commerciële waarde van het Nieuw-Zeelandse rugby stijgen tot 1,8 miljard euro.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen