Zwarte Duivels krijgen forfaitnederlaag in Rugby Europe Championship tegen Roemenië en moeten barrages spelen voor behoud

 ©  AP

De Belgische mannenrugbyploeg, die dit weekend niet zal afzakken naar Roemenië voor het duel met de Roemenen op de vijfde en laatste speeldag in het Rugby Europe Championship, verliezen deze wedstrijd met de forfaitscore. Dat heeft Rugby Europe donderdag bevestigd. De Zwarte Duivels eindigen op deze manier in hun groep op de laatste plaats en moeten tegen Nederland een barrage om het behoud spelen.

Valerie Van AvermaetBron: BELGA

De wedstrijd tussen Roemenië en België is voorzien op 7 februari, maar de Belgische overheid staat gezien de coronacrisis niet toe dat de Zwarte Duivels de verplaatsing afleggen. Niet-essentiële buitenlandreizen zijn immers verboden en de Belgische rugbyers genieten niet van een profstatuut. “Rugby Europe is op de hoogte gesteld door de Belgische rugbyfederatie dat de Belgische autoriteiten het de nationale ploeg gezien de huidige COVID-19-situatie niet toelaat om naar Roemenië te reizen, hoewel er momenteel geen beperkingen zijn in Roemenië wat betreft wedstrijden van het Rugby Europe Championship”, klonk het toen.

Rugby Europe laat nu weten dat de Belgen de wedstrijd met de forfaitscore (28-0) verliezen. Dat heeft stevige gevolgen, want de Roemenen steken zo op het nippertje België voorbij, waardoor de Zwarte Duivels als laatste barrages voor het behoud tegen Nederland moeten afwerken. Nederland won de Rugby Europe Trophy, het niveau onder het Championship. Die wedstrijd volgt normaal “voor 7 juni”.

In de vorige editie eindigden de Belgen als vijfde in deze Six Nations B. Ze vermeden zo het barrageduel.

(belga)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen