Ook Nederland boven in Niel: Lucinda Brand wint Jaarmarktcross na titanensprint tegen Carmen Alvarado

 

 ©  BELGA

Lucinda Brand heeft de Jaarmarktcross in Niel gewonnen. De Nederlandse vocht rondenlang een duel uit met haar landgenotes Ceylin Alvarado en Denise Betsema, maar kon rekenen op een beresterke laatste ronde en sprint. Alvarado stierf in het wiel van Brand, Betsema pakte de derde plaats. Sanne Cant eindigde als zesde en eerste Belgische. Laura Verdonschot werd negende.

Vincent Van Genechten

Het nieuwe parcours in Niel maakte zich op voor een strijd tussen de Nederlandse dames. Een parcours met heel wat modder na de regen van dinsdag en een paar lastige nieuwe hellende stroken. Annemarie Worst nam de kopstart voor haar rekening, Ceylin del Carmen Alvarado en Eva Lechner schoven mee en ook Ellen Van Loy was goed vertrokken. Door een schuiver even later viel ze evenwel terug in de wedstrijd.

In de eerste ronde bleef het grote pak grotendeels nog samen, al scheidde zich op het eind wel een trio af met Alvarado, Worst en Yara Kastelijn, maar ook Worst en co waren niet ver en alles kwam weer bij elkaar in de tweede ronde. Door een valpartij viel Worst terug, vooraan reden Alvarado en Betsema weg en het was vooral die laatste die het tempo bepaalde. Maar ook Yara Kastelijn was in goede doen en pikte opnieuw aan in de derde ronde.

Ook Brand was niet ver, op zes seconden voor het induiken van de vierde ronde, daarna volgde Manon Bakker op plek vijf, Sanne Cant vocht een strijd uit met Annemarie Worst om plek zes. Brand knokte zich terug in de wedstrijd en nam bijna meteen de kop in de vierde ronde. Kastelijn hing aan de rekker en moest de anderen laten rijden.

In de achtergrond werd Bakker opgeraapt door Cant en Worst, die laatste zou nog naar plek vijf rijden. Met drie doken ze de slotronde in, Kastelijn volgde op acht tellen, maar zou zich alsnog even naar het wiel van de drie hijsen. Tevergeefs, want toen Brand fel van leer ging in het slot, moest ze andermaal een gaatje laten.

Ook Betsema kreeg het lastig en uiteindelijk werd de strijd beslecht in een sprint met twee. Daarin toonde Brand zich de snelste en pakte ze de zege.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik had Lucinda hier wel verwacht”, reageerde wereld- en Europese kampioene Alvarado na afloop. “In principe was ze wel te kloppen, maar ik was beter in eerste positie beginnen sprinter. Dat is achteraf dat je zoiets ziet. Het was ook een verraderlijke finish. Ik had kunnen wegrijden of een kloofje slaan op het einde, maar ik zat kapot (lacht).”

Alvarado behoudt de leidersplaats in de Superprestige met 44 punten, drie meer dan Lucinda Brand.

 

 ©  BELGA

“Enorm blij”

Lucinda Brand heeft haar tweede overwinning van het seizoen beet. Na de zege in Kruibeke mocht ze ook, net zoals vorig jaar, in Niel juichen. “Ik ben echt enorm blij met deze zege”, sprak ze na afloop, “hier heb ik hard voor moeten knokken.”

“Door een fietswissel raakte ik achterop en daarna is het moeilijk om dan iedereen voorbij te rijden. Maar ik ben blijven knokken. Het duurde tot de vierde ronde voor ik opnieuw vooraan kon aanpikken, maar dat lukte. Ik had een paar stroken waar ik telkens veel terrein goedmaakte, zoals in de zandbak, en daar ben ik telkens voluitgegaan. Mijn coach riep me ook toe dat ik druk moest blijven zetten, het niet mocht opgeven.”

Brand sloot aan in de vierde ronde en ging al snel vooraan postvatten. “Ik versnelde een paar keer, maar het lukte niet om weg te rijden. Ook in de slotronde lukte dat niet. Ceylin en ik waren echt aan elkaar gewaagd. Het werd een sprint en ik win. De ontlading was enorm. Logisch ook, als je moet wachten tot een sprint om de zege mee te graaien, is de vreugde groot als je het dan haalt.”

Brand won ook vorig jaar in Niel. “Maar het parcours is nu helemaal anders”, eindigde ze, “je kan dat totaal niet vergelijken. Het was nu lastiger dan vorig jaar, mede ook door de weeromstandigheden van de voorbije dagen.”

Meer over Jaarmarktcross Niel

Aangeboden door onze partners