Liveblog Coronavirus

LIVE Coronavirus. Volg hier alles over het coronavirus in België en de rest van de wereld

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland in onze liveblog.

Redactie
 • Eerste patiënt met omikronvariant ontdekt in Tsjechisch ziekenhuis

  In het ziekenhuis van Liberec, in het noorden van Tsjechië, is de stam van de omikronvariant van het coronavirus vastgesteld bij een COVID-19-patiënt. Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis zaterdag aangekondigd op de Tsjechische televisie.
 • Duitse politie maakt einde aan onwettige vaccinatiecampagne op luchthaven

  De Duitse politie heeft zaterdag een onwettige vaccinatiecampagne opgebroken op de luchthaven van Lübeck, in het noorden van het land. Volgens de politie had het gebruikte coronavaccin geen vergunning. Het toedienen ervan was dus een strafbaar feit volgens de Duitse geneesmiddelenwet. De luchthaven in Lübeck is eigendom van Winfried Stöcker, een ondernemer en dokter die zijn eigen coronavaccin ontwikkelde.
  De onwettige vaccinatiecampagne trok een menigte aan. Toen de politie aankwam, hadden 80 mensen zich verzameld voor de luchthaven. Nog eens 150 mensen die zich wilden laten vaccineren, bevonden zich in de incheckhal. Ongeveer 50 mensen werden ingeënt met het middel voor de vaccinatiecampagne werd stilgelegd. Vaccinatiestalen, gebruikte injectiespuiten en vaccinatielijsten werden in beslag genomen en de gegevens van de aanwezige personen werden verzameld.
 • Eerste geval van omikronvariant in Italië

  In Italië is een eerste persoon besmet met de nieuwe omikronvariant. Dat werd zaterdagavond gemeld door het Italiaanse gezondheidsinstituut. "De besmette persoon kwam uit Mozambique", verduidelijkt het instituut in een persbericht. De patiënt en leden van het gezin zouden in goede gezondheid verkeren. Intussen raakten al in België, het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland mensen besmet met de nieuwe variant.
 • Huisartsen passen eigen teststrategie toe nadat tweede test bij hoogrisicocontact wegvalt

  De huisartsen zijn niet te spreken over de nieuwe teststrategie waarbij de tweede test na een hoogrisicocontact wegvalt voor wie volledig gevaccineerd is. En dus passen ze hun eigen strategie toe. "We zijn kwaad en het onbegrip is zeer groot", reageert Roel Van Giel van huisartsenkoepel Domus Medica in VTM Nieuws.
  "Dit is niet realiseerbaar en we vragen ons af of dit epidemiologisch gezien zelf kan. En dus komen wij met een zinvolle strategie. Wij beslissen dat die personen vijf dagen in quarantaine moeten en pas vanaf dag 5 een code krijgen voor een test", klinkt het.
  In het VTM Nieuws reageerde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) op de beslissing van de huisartsen: "Ik heb er begrip voor. Ze zitten op hun tandvlees maar ik wil dat we naar elkaar blijven luisteren. Want wat wij voorstellen is in de praktijk ongeveer hetzelfde. We zeggen dat de mensen zich onmiddellijk moeten laten testen maar in de praktijk gebeurt dat nu al later en soms zelfs op dag drie. En gedurende die tijd, zitten zij ook in quarantaine."
 • Nieuwe variant ook opgedoken in Duitsland

  Ook in Duitsland, in München, zijn zaterdag twee besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus vastgesteld. De twee reizigers zijn op 24 november met het vliegtuig vanuit Zuid-Afrika in Duitsland aangekomen. Dat zegt Klaus Holetschek, de Beierse deelstaatminister van Volksgezondheid (CSU), zaterdag.
  Volgens deelstaatminister Holetschek lieten de reizigers zich testen nadat ze in de media over de nieuwe coronavariant hadden gehoord. Het Beierse ministerie van Volksgezondheid vraagt alle passagiers van dezelfde vlucht vanuit Zuid-Afrika zich te melden bij hun plaatselijke gezondheidsdienst. Alle mensen die de afgelopen veertien dagen vanuit Zuid-Afrika naar Duitsland reisden, moeten hun contacten beperken, een PCR-test laten afnemen en onmiddellijk contact opnemen met hun plaatselijke gezondheidsdienst.
 • Verplichte isolatie en negatieve PCR-test voor wie Verenigd Koninkrijk binnen wil

  De Britse premier Boris Johnson heeft zaterdagavond aangekondigd dat iedereen die het Verenigd Koninkrijk binnen wil in isolatie moet tot ze een negatieve PCR-test krijgen. Iedereen die in contact kwam met iemand die besmet is met de omikronvariant moet verplicht 10 dagen in quarantaine. De nieuwe maatregelen komt er nadat een nieuwe super besmettelijke variant is ontdekt.
 • Verplichte quarantaine of inreisverbod vanaf zondag voor negen landen in zuiden van Afrika

  De minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, en de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, hebben zaterdag de nieuwe reisbeperkingen bevestigd voor verscheidene landen in zuidelijk Afrika. Volgens het kabinet van Sammy Mahdi gaat het om Botswana, Swaziland (eSwatini), Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Malawi en Zambia.
  Op basis van de evaluatie van de Risk Assessment Group (RAG) werden de negen landen op de lijst van gebieden met een zorgwekkende coronavariant gezet. Begin deze week testte in België een vrouw positief op de omikronvariant, die eerst in Zuid-Afrika opdook.
  De nieuwe reisbeperkingen gaan zondag (28 november) in, preciseert het kabinet. Ze worden elke week geëvalueerd. Mensen die hun hoofdverplijfplaats in België hebben, mogen ons land binnen, maar moeten tien dagen in quarantaine als ze de veertien voorafgaande dagen in een van de betrokken Afrikaanse landen verbleven. Voor andere reizigers geldt een inreisverbod, met uitzonderingen.
 • Tweede test voor volledige gevaccineerde hoogrisicocontacten valt weg

  Tot nu bestaat de teststrategie voor volledig gevaccineerde hoogrisicocontacten erin dat ze zich twee keer moeten laten testen: op dag 1 en dag 7 van het contact. Wie na de eerste test negatief test, moet niet in quarantaine, maar moet wel een tweede test ondergaan. Het is die test die nu wegvalt, vernam Belga uit goede bron.
  Bij VTM Nieuws bevestigt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zaterdag die beslissing. "Door de test op dag 7 weg te nemen, hopen we de druk op de testcentra en de eerstelijnszorg te verminderen." Omdat veel besmettingen pas later worden vastgesteld en nu dus mogelijk niet meer opgespoord worden, roept hij nog eens op "voorzichtig te zijn, geen contacten te hebben en de regels te volgen".
  Het was het Overlegcomité dat de ministers vrijdag had gevraagd om een tijdelijke nieuwe teststrategie uit te werken, die ervoor zorgt dat de overbevraagde huisartsen het hoofd boven water kunnen houden. Het Overlegcomité besliste ook dat er walk-in-testcentra komen, waar mensen zonder afspraak terechtkunnen. Maar daarover worden de mogelijkheden nog bekeken, klinkt het in kringen rond de Interministeriële Conferentie.
 • Staatsbezoek van koningspaar aan Italië uitgesteld, wel kort bezoek van Filip

  Het staatsbezoek dat koning Filip en koningin Mathilde van 1 tot en met 3 december aan Italië zouden brengen, is uitgesteld in het licht van de plots heel snel verslechterde gezondheidssituatie in België en Europa, zo heeft het Koninklijk Paleis zaterdag meegedeeld. In overleg met de Italiaanse autoriteiten is besloten het geplande bezoek tot "een latere datum" uit te stellen.
  Wel zal de koning op 1 december een korte verplaatsing naar Rome maken voor een ontmoeting met de Italiaanse president Sergio Mattarella, voegt het Paleis eraan toe. Filip zal hierbij vergezeld worden door de minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès, en door een beperkte delegatie. Tijdens de ontmoeting met Mattarella zal de koning luidens de mededeling benadrukken hoe belangrijk de goede banden tussen België en Italië zijn.
 • NMBS schrapt tijdelijk tiental P-treinen van en naar Brussel wegens personeelsgebrek

  Spoorwegmaatschappij NMBS ziet zich genoodzaakt om tijdelijk een tiental piekuurtreinen van en naar Brussel te schrappen omdat steeds meer medewerkers uitvallen wegens ziekte of in quarantaine moeten. Dat meldt de spoorwegmaatschappij zaterdag. De maatregel gaat maandag in.
  "Door de evolutie van de pandemie en het stijgend aantal besmettingen wordt NMBS steeds vaker geconfronteerd met medewerkers die afwezig zijn door ziekte of die thuis in quarantaine moeten. Dit is vooral zo bij het personeel dat op het terrein werkt", klinkt het.
  De NMBS nam naar eigen zeggen al enkele maatregelen om de gevolgen van de problematiek voor de reizigers te beperken, maar dat neemt niet weg dat er dagelijks meerdere treinritten onvoorzien moeten worden geschrapt, stelt de vervoersmaatschappij vast. Om dat zoveel mogelijk te vermijden, is besloten om tijdelijk te knippen in het treinaanbod, tot de situatie weer toelaat om alle treinen opnieuw te laten rijden.
 • Chiro Vlaanderen: "Jammer, maar blij dat activiteiten kunnen doorgaan"

  Chiro Vlaanderen vindt het jammer dat er opnieuw strengere regels voor jeugdactiviteiten zijn afgesproken, maar is wel tevreden dat de activiteiten kunnen blijven doorgaan. Dat zegt woordvoerder Niels De Ceulaer in een eerste reactie op de beslissing van de verschillende ministers van Jeugd van ons land.
  Vanaf maandag geldt er opnieuw een maximumcapaciteit voor jeugdactiviteiten. Groepen mogen nog slechts uit 50 personen bestaan als de activiteiten binnen plaatsvinden. Voor buiten is geen beperking opgelegd. Meerdaagse activiteiten, zoals kampen en weekends, worden ook verboden. De regels gelden tot en met 20 december.
  "Jammer, maar we zagen het aankomen", reageert De Ceulaer. "Als we de huidige situatie bekijken, is het begrijpelijk. We willen overigens ons steentje bijdragen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. We zijn vooral blij dat we nog activiteiten mogen blijven organiseren. Daar is op dit moment grote nood aan bij kinderen en jongeren, en die nood zal ook in de komende weken blijven bestaan."
 • AstraZeneca zou binnen enkele weken vaccin klaar kunnen hebben tegen nieuwe variant

  De nieuwste formule van het Britse AstraZeneca-vaccin werd gemaakt om de eerste Zuid-Afrikaanse variant (de bètavariant) te bestrijden. Die dreigde zich vorig jaar wijd te verspreiden voor hij werd ingehaald door de deltavariant. Maar dit vaccin zou dus snel kunnen aangepast worden om de nieuwste Zuid-Afrikaanse variant, ook gekend onder de naam 'omikron', te bestrijden. Sinds de stijging van het aantal gevallen van de afgelopen dagen, zijn wetenschappers in Groot-Brittannië druk bezig met het analyseren van de nieuwste variant. Volgende week zou er een meer gedetailleerde analyse van start moeten gaan. Ze hopen zo meer te weten te komen over de variant om die zo ook te kunnen bestrijden.

   
 • Nu ook twee gevallen van omikronvariant in Verenigd Koninkrijk

  België is niet langer het enige Europese land waar de nieuwe omikronvariant is aangetroffen. In Groot-Brittannië zijn twee gevallen vastgesteld, zo meldt gezondheidsminister Sajid Javid. "Gisteravond ben ik gecontacteerd door het UK Health Security Agency. Ik werd op de hoogte gesteld dat er twee gevallen gedeteceteerd zijn van omikron. Eén in Chelmsford, de andere in Nottingham", zei hij in een videoboodschap. 
 • Nieuwe coronamaatregelen zijn "chaos" voor sociaal-cultureel werk en amateurkunsten

  Voor de duizenden vrijwilligers in sociaal-culturele en amateurkunstenverenigingen is het opnieuw chaos troef, zo reageert de federatie van deze verenigingen op het KB met de nieuwe coronamaatregelen dat zaterdag gepubliceerd is.
  Het Koninklijk Besluit met de nieuwe maatregelen doet volgens De Federatie meer kwaad dan goed. Wie op zoek gaat naar wat mag en niet mag, duizelt het voor de ogen. De ene inconsequentie volgt de andere onduidelijkheid en vaagheid op. Een sporttraining kan binnen doorgaan, een theaterrepetitie niet. Een 'open' repetitie is dan weer een 'evenement' en mag wel. Een congres binnen mag voor maximum 50 personen, een vorming van een vereniging voor haar tien vrijwilligers dan weer niet.
  Dit tast het "gezond verstand' van de bijna 200.000 vrijwilligers in onze sectoren aan, aldus Dirk Verbist van De Federatie. "Er is begrip voor maatregelen, maar deze inconsequenties zijn frustrerend. Onze organisaties en hun vrijwilligers raken het noorden kwijt (...). Dit is geen goed bestuur, maar bricolage. We roepen op onze beurt politici op om hun gezond verstand te gebruiken en om samen met ons heldere lijnen te trekken."
 • Voka: "Al 20 grote bedrijven bereid om boosterprik toe te dienen op werkvloer"

  De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka heeft op korte termijn al 20 grote productiebedrijven bereid gevonden om op de werkvloer te starten met het toedienen van boosterprikken. Dat meldt de organisatie zaterdag in een mededeling. De bedrijven zijn samen goed voor meer dan 30.000 werknemers.
  Voka wijst erop dat bedrijfsgeneeskundige diensten al jaar en dag instaan voor de jaarlijkse griepvaccinatie in bedrijven en dus de nodige ervaring hebben met vaccineren. "Het spreekt vanzelf dat de boostervaccinatie op de werkvloer in samenspraak met de personeelsvertegenwoordigers zal georganiseerd worden", aldus de werkgeversorganisatie, die naar eigen zeggen al sinds maart vragende partij is om private ondernemingen mee in te schakelen in de vaccinatiecampagne. "We zijn dan ook blij dat onze oproep eindelijk gehoor heeft gekregen bij de ministers bevoegd voor volksgezondheid", klinkt het.
 • Leerkrachten geen prioritaire groep in boostercampagne: Vlaanderen wil zelf prikken zetten

  Aangevuurd door het Overlegcomité klopten de ministers van Volksgezondheid zaterdag hun operationeel plan voor de boostercampagne voor de 18- tot 65-jarigen af. Geen enkele beroepsgroep krijgt voorrang, dus ook niet de leerkrachten.
  "Prioriteit was wel mogelijk voor de zorg, maar het is niet mogelijk voor leerkrachten", reageert Vlaams minister Weyts, die zegt de beslissing niet te begrijpen. "Nochtans gelden de argumenten die pleiten voor de zorg des te meer voor de leerkrachten van het basisonderwijs. Zij zijn - samen met de mensen van de kinderopvang - de énigen die elke dag werken met een volledig ongevaccineerde populatie. Sommigen weten altijd heel goed wat het onderwijs allemaal moet doen, maar als zij iets kunnen doen voor het onderwijs, dan geven ze niet thuis."
  Nog voor de reactie van Weyts bekend was, legde Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie, uit waarom gezondheidswerkers eerder al de kans kregen op een boosterprik, nog vóór de strategie voor de uitrol naar de hele bevolking beslist was. "Dat was niet om hen individueel te beschermen, maar omdat ze in aanraking komen met kwetsbaren", zei hij. Een herhalingsprik vermindert de kans op transmissie, maar zorgt er tegelijk ook voor dat minder zorgverleners uitvallen.
  Hoe dan ook, Weyts wil nu een initiatief nemen om de leerkrachten eventueel zelf te vaccineren. "We gaan nu bekijken in hoeverre wij zelf prikken kunnen zetten bij leerkrachten, als men ons daarvoor de vaccins geeft", besluit hij.
 • Nederlands KLM-toestel uit Zuid-Afrika landt halfleeg op Schiphol

  Meer dan 200 passagiers die zaterdag met het vliegtuig zouden aankomen op het Nederlandse Schiphol vanuit Zuid-Afrika, zijn niet meegevlogen op een vlucht van KLM. Dat laat de woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij weten. Liefst 107 passagiers werden in de Zuid-Afrikaanse stad geweigerd toen zij wilden inchecken voor de vlucht naar Nederland en nog eens meer dan 100 mensen hebben zich niet ingecheckt.

  Sinds vrijdag geldt in Nederland een vliegverbod voor zuidelijk Afrika, aangezien daar een zorgwekkende nieuwe variant van het coronavirus rondgaat. Nederlanders en andere EU-burgers vallen echter niet onder dat verbod en mogen wel naar huis reizen. Ze moeten zich wel laten testen en in quarantaine bij een negatieve test of in isolatie bij een positieve.

 • Volgende week al eerste uitnodigingen

  Volgende week komt het systeem QVax weer online waarmee afspraken kunnen worden vastgelegd. Ook de eerste uitnodigingen voor de boosterprikken voor 18-tot 64-jarigen worden dan verstuurd, volgens de 2-4-6-regel. Die voor Johnson & Johnson zijn al vertrokken, daarna volgen die voor wie AstraZeneca kreeg. 
 • Timing boosterprik 18- tot 64-jarigen ligt vast

  De Taskforce Vaccinatie heeft bijkomende toelichting gegeven bij de vaccinatiecampagne voor de boosterdosis. Nadat de uitnodigingen voor de prioritaire groepen zijn verstuurd, volgt de campagne voor de 18- tot 64-jarigen. 1,3 miljoen mensen hebben al een derde dosis gekregen. Op dit moment komen nog 4,5 miljoen andere volwassenen in aanmerking voor een booster. 
  De timing daarvoor volgt het interval 2-4-6. Dat houdt in dat de timing van de uitnodiging afhankelijk is van het eerste vaccin dat je gekregen hebt. Wie Johnson & Johnson kreeg, is al uitgenodigd, want daar blijkt uit wetenschappelijk onderzoek boosterprik het best na een periode van twee maanden. Wie eerder AstraZeneca kreeg, krijgt een booster van 4 maanden. Voor Moderna en Pfizer geldt een interval van 6 maanden. 
  Er zijn voldoende vaccins op voorraad, en bedoeling is dat de campagne afgelopen is rond maart 2022. 
  Op dit moment worden al boosterprikken gezet bij mensen met onderliggende immuniteitsproblemen, rusthuisbewoners, 65-plussers en gezondheidswerkers. Ook voor wie onder de 65 jaar is en gevaccineerd werd met Johnson&Johnson werden al uitnodigingen verstuurd. Vanaf december zullen de eerste boosterprikken gezet worden bij mensen onder de 65 jaar die het AstraZeneca-vaccin kregen. Eind januari zouden al die groepen gevaccineerd moeten zijn met een boosterprik. Vanaf januari krijgen zij die Moderna of Pfizer kregen een uitnodiging, daar zou de hele campagne half april rond moeten zijn.

Meer over Coronavirus

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie