Alexa Chung eist meer onderzoek naar endometriose

 ©  ISOPIX

Fashionista, ontwerper, model, presentatrice en it-girl, de Britse Alexa Chung (36) is het allemaal. Maar ze is ook een vrouw die aan endometriose lijdt. Op Instagram vertelt ze over de lijdensweg die ze heeft afgelegd. Ze wil daarmee lotgenoten een hart onder de riem steken, maar roept ook op om meer onderzoek te verrichten naar de aandoening.

flb

Endometriose is een gynaecologische aandoening waarbij cellen van het baarmoederslijmvlies, die normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleden, ook buiten de baarmoeder voorkomen, meestal in de buikholte, op het buikvlies en de organen in het bekken. Dat kan maandelijks gepaard gaan met helse pijnen. Alexa Chung weet er alles van, net als ruw geschat een op de tien vrouwen. Eind juli kwam ze voor het eerst met het nieuws naar buiten dat ze aan de aandoening lijdt.

Op Instagram vertelt ze nu openlijk over haar lijdensweg en de operatie die ze een jaar geleden onderging. “De verschrikkelijke pijn kan je mentale gezondheid beïnvloeden, de mogelijkheid om te werken, jouw relatie, vruchtbaarheid en de lijst is nog veel langer”, schrijft ze. “De enige manier om de exacte diagnose te krijgen, is een laparoscopie en dus onderging ik die een jaar geleden. Ik wil graag mijn vrienden en familie bedanken, maar ook de dokters die het probleem ontdekten en me hebben geholpen.”

Late diagnose

En laat dat laatste net vaak een probleem zijn. Het kan namelijk soms jaren duren voor de juiste diagnose wordt gesteld, omdat veel vrouwen denken dat hevige menstruatiepijn normaal is of omdat dokters vinden dat de vrouw in kwestie zich aanstelt. “Ik weet ik geprivilegieerd ben dat ik werd geloofd en er naar mij werd geluisterd”, klinkt het. “Gemiddeld duurt het zeven jaar voor de diagnose wordt gesteld en nochtans is het een ziekte die een op de tien vrouwen treft.”

Chung doet daarom ook een oproep aan de medische wereld om snel meer onderzoek te verrichten naar endometriose. “Wat grappig is, maar ook bijzonder pijnlijk, is dat dit het topantwoord is als je aan Google vraagt wat aan de basis ligt van de aandoening: Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van endometriose. Het kan worden gelinkt aan genen of een probleem met het immuunsysteem. Misschien wordt het tijd om wat meer research te doen naar dit gezondheidsprobleem zodat het kan evolueren van iets onduidelijk naar iets waar meer over geweten is en behandeld kan worden.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Endometriosis is a long-term condition where tissue similar to the lining of the womb grows in other places, such as the ovaries and fallopian tubes. It can be excruciating. The pain can effect your mental health, ability to work, relationships, your fertility, the list goes on. The only way to officially diagnose that you have it is by performing a laparoscopy. A year ago I put on these snazzy socks in preparation for my laparoscopic surgery. Thank you @msaimeephillips and @pixiegeldof for accompanying me to the hospital that day and to my family who nursed me back to health with action movies and nourishing food. Also thank you to the doctors who spotted the problem and acted on it. I understand I had the privilege of being believed and listened to. On average it takes seven years to diagnose and it’s a disease that affects one in ten women. Anyway, maybe by raising some #endometriosisawareness I might be able to help someone recognise what they have sooner. 💛 PS. Also not funny but sort of is because if you don’t laugh you’ll cry, this is what the top google answer says: “It's not clear what causes endometriosis. It may be linked to things like your genes or a problem with your immune system.” Maybe let’s get some research going into this women’s health issue so it can go from something “not clear” aka myssssttterrrrious to known about and treatable. :)

Een bericht gedeeld door Alexa Chung (@alexachung) op

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen