camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Elise Mertens bracht België op 1-0. Belga

Elise Mertens wint haar eerste match op Belgische bodem, Ysaline Bonaventure laat drie matchballen liggen

België en Kazachstan houden mekaar in evenwicht

Na een dramatische start (1-6 in de eerste set) denderde Elise Mertens (WTA 19) fluks voorbij Zarina Diyas (WTA 73). In het tweede duel liet Ysaline Bonaventure (WTA 115) drie matchballen liggen tegen Yulia Putintseva (WTA 34), zodat België en Kazachstan zij aan zij de slotdag aanvatten. Wie zaterdag twee van de drie duels wint, boekt zich een plek voor de Fed Cup-finale.

Het was - tot haar eigen verbazing - Mertens’ eerste profzege op Belgische bodem, maar die was niet zonder moeite tot stand gekomen. Terwijl Zarina Diyas (WTA 73) agressief en efficiënt ronddraafde, vlogen bij Mertens de ballen alle kanten uit. En zelden was dat de goede. “Misschien speelden de zenuwen me wel parten”, sprak de 24-jarige Limburgse, “en ik miste ook de nodige energie. Bovendien maakte mijn tegenstander aanvankelijk amper fouten.”

Na veertien minuten had ze evenveel unforced errors als wijzerrondjes verzameld, een statistiek waarmee je het uiteraard niet redt: 0-4. Had Mertens in 2020 al een slechtere set afgewerkt? Allicht niet. 1-6. “Maar ik ben vooral trots dat ik mentaal wel in de match gebleven was, ook al was mijn tennis niet altijd 100 procent.” Na die eerste set zocht ze even verpozing in de kleedkamer (”Een plas water in mijn gezicht, alles even op nul gezet”). Het spelbeeld kantelde compleet en Mertens liet slechts weinig over van Diyas: 6-2, 6-1. Ook Kim Clijsters, sparringpartner en cheerleader de luxe, zag dat het goed was. “Ik speelde veel vrijer en wilde mijn eerste match in Vlaanderen absoluut niet verliezen. En ook de raadgevingen van Johan, die me zegde vaker te variëren, hebben geholpen.”

Zaterdag zou Mertens wel eens kunnen ingezet worden voor twee matchen. Ze zal alleszins in het enkelspel aantreden tegen Putintseva, maar zou ook wel eens ingezet kunnen worden in het dubbelspel, een van de specialiteiten van het huis. “Geen probleem, ik ben er klaar voor.”

Enigszins verrassend had kapitein Johan Van Herck voor Ysaline Bonaventure (WTA 115) gekozen om de Kazachse nummer 1 Yulia Putintseva (WTA 34) te bekampen. Nochtans staat zowel Kirsten Flipkens (WTA 81) als Greet Minnen (WTA 104) hoger op de ranking, maar Van Herck hoopte dat de power en het temperament van Bonaventure de beste tegenzet konden bieden tegen het vechtertje uit de steppe. Tot diep in de tweede set liep het ook zoals verhoopt. De 25-jarige Luikse presteerde voortreffelijk. Na 6-3 en 5-3 kreeg ze bij 0-40 zelfs drie matchballen, maar Putintseva ontliep de hakbijl en dwong via een tiebreak een beslissende set af. “Op dat moment begon ik te veel na te denken en sloeg de stress wat toe”, aldus Bonaventure. “Hoe mooi zou het geweest zijn om met die 2-0 bonus aan de tweede dag te beginnen.”

Troost van Kim

Altijd een temperamentje geweest, die Bonaventure. Hoe zij woest haar racket wegkeilde, toonde dat het besef knaagde: een handvol minuten eerder hadden de match, de 2-0 bonus en – ja toch? - een plek in de finale nog binnen handbereik gelegen, maar nu was het opnieuw beginnen tegen een speelster die het mentale voordeel had heroverd. “In die derde set was zij de betere speelster”, zuchtte Bonaventure, “maar dit blijft een pijnlijke nederlaag. Fysiek werd het met die langere rally’s steeds zwaarder. Gelukkig is Kim me na de match komen opzoeken, met de boodschap dat ook haar zo’n dingen zijn overkomen.”