camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Elise Mertens hoopt België naar de Fed Cup-finale te loodsen. Photo News

Fed Cup: België strijdt voor de eer en de centen

België is met zijn traditie, zijn thuisvoordeel en zijn ranking (10de) lichtjes favoriet in het Fed Cup-duel tegen Kazachstan (17), dat vrijdag en zaterdag in Kortrijk plaatsvindt. Het team dat eerst drie wedstrijden wint, kwalificeert zich voor de finale in Boedapest (14-19 april).

Elise Mertens (WTA 19) is als beste Belgisch het logische speerpunt. De 24-jarige Limburgse, die voor het eerst op Vlaamse bodem aantreedt, heeft iets recht te zetten in de Fed Cup. Een jaar geleden presteerde ze tegen Frankrijk onder haar niveau. Vervolgens paste ze voor het duel tegen Spanje. Kapitein Johan Van Herck koos als tweede enkelspeelster voor Ysaline Bonaventure (WTA 115), die vorig jaar in dezelfde Kortrijkse hal tegen voormalig nummer 1 Garbine Muguruza de match van haar leven speelde. Bijkomend voordeel voor België: Kazachstan moet het redden zonder zijn primus Elena Rybakina (WTA 25), die dit jaar zowel Greet Minnen als Elise Mertens heeft geklopt. Als voormalige Russin is zij niet speelgerechtigd.

Miljoen

Een plaats bij de 12 finalisten zou ook goed nieuws betekenen voor het budget van de federatie, die verlies maakt aan deze voorronde. Net zoals bij de hervormde Davis Cup – tennis is een van de meest gendergelijke disciplines – ligt er in de finale behoorlijk wat geld klaar: 11, 9 miljoen euro voor de spelers en 5,4 euro miljoen voor de federaties. (mv)

Programma:

Vrijdag vanaf 16.15u: Mertens (WTA 19)- Diyas (WTA-63), gevolgd door Bonaventure (WTA 115)-Poetintseva (WTA-34). Zaterdag vanaf 13.30u volgen nog 2 enkelspelen en 1 dubbelspel.

Locatie: Sporthal De Lange Munte in Kortrijk