Bondscoach Van Herck verwacht “pittig weekend” in het Fed Cup-duel met Kazachstan en juicht aanwezig Clijsters toe

Bondscoach Van Herck, hier naast Elise Mertens, heeft hoop op een goede afloop.

Bondscoach Van Herck, hier naast Elise Mertens, heeft hoop op een goede afloop. © Photo News

België en Kazachstan strijden vrijdag en zaterdag in Sportcampus Lange Munte in Kortrijk om een plaats in de finaleweek van de hervormde Fed Cup. Kapitein Johan Van Herck heeft vertrouwen in een goede afloop.

“Ik kijk met veel vertrouwen uit naar dit nieuwe Fed Cup-jaar. Het is heel leuk om elkaar terug te zien en ik denk dat we ook een heel sterke ploeg hebben. De volgende dagen gaan we gebruiken om alles nog wat te ‘finetunen’ zodat we helemaal klaar zijn. Het is ook een voordeel dat we opnieuw in Kortrijk spelen. We kennen hier de zaal, het terrein, de omstandigheden.”

Beste Kazachse ontbreekt

België heeft met Elise Mertens (WTA 19) en de ervaren Kirsten Flipkens (WTA 81) twee troeven in huis, maar ook Kazachstan heeft met Yulia Putintseva (WTA 34) en Zarina Diyas (WTA 63) te duchten speelsters in de selectie. Van Herck onderschat de tegenstand allerminst. “Het is een sterk team. Gelukkig voor ons is hun beste speelster (Elena Rybakina, WTA 25, nvdr.) er niet bij. Maar Putintseva en Diays speelden op de Australian Open allebei derde ronde. We moeten op onze hoede zijn, maar dat geldt voor elke tegenstander. We geloven in onze kwaliteiten, dat we beter zijn, maar dat is geen garantie op succes. Het wordt zeker een pittig weekend.” Als België de Kazachse horde neemt, plaatst ons land zich voor de finaleweek in Hongarije. Twaalf landen spelen van 14 tot 19 april in Boedapest om de eindzege.

LEES OOK.Kim Clijsters opnieuw in Belgische outfit op training van Fed Cup-team

Geen stunt met Clijsters

Ook opvallend bij dit duel: de aanwezigheid van Kim Clijsters. Zij traint als sparringpartner mee met de selectie. “Het is voor iedereen een meerwaarde dat zij hier is”, legt kapitein Johan Van Herck uit. “Het is voor ons een goeie zaak dat iemand met zoveel ervaring op het circuit erbij is. Voor haar is het ook een goeie situatie. Op haar academie traint ze alleen terwijl ze hier met de andere meisjes op topniveau kan trainen. Ze kan ook kennismaken met de staf, de organisatie. Het is voor iedereen een win-winsituatie. Alles verloopt heel goed en daar hadden we op gehoopt.”

© Photo News

De Kazachse kapitein liet verstaan dat hij Clijsters mogelijk toch nog op het terrein verwacht. Van Herck heeft nog tot donderdag de tijd om de ex-nummer 1 toe te voegen aan zijn selectie. “Die optie hebben we inderdaad, maar dat zal niet gebeuren”, benadrukte hij. “Het was vanaf het begin voor iedereen heel duidelijk dat ze hier zou zijn als sparringpartner. Toen ze herbegon, hoopten we misschien allemaal dat ze klaar zou geraken. Maar voor een speelster is de gezondheid het allerbelangrijkste en we moeten nu gewoon vertrouwen hebben in de speelsters die er zijn.”

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Kirsten Flipkens

Video

Keuze van de redactie