Niel in Superprestige? Organisator weet nergens van

De Jaarmarktcross in Niel.

De Jaarmarktcross in Niel. © GOYVAERTS/GMAX AGENCY

De nieuwe veldritkalender is het perfecte voorbeeld van een Belgisch compromis. Concurrenten Golazo en Flanders Classics zijn de confrontatie uit de weg gegaan met als gevolg dat Zonhoven en Namen, twee organisaties van Golazo, volgende winter tot de wereldbeker behoren. Enkel de situatie van Niel lijkt voor een kink in de kabel te zorgen.

gvdl

Flanders Classics is naast de wereldbeker ook organisator van de Superprestige. Het bedrijf rond Wouter Vandenhaute maakte gisteren via mail al snel bekend dat Zolder en Niel in de Superprestige de plaats van Diegem en Zonhoven, beiden naar de wereldbeker, zouden overnemen. De komst van Zolder is intussen bevestigd, die van Niel doet wenkbrauwen fronsen. De organisatievergunning van de Jaarmarktcross is uitgereikt aan Golazo, ook de tv-rechten van Niel zijn in handen van het bedrijf rond Bob Verbeeck. Hierover hebben zij een akkoord met de VRT tot 2024. Bij Golazo zijn de gesprekken met de gemeente Niel omtrent de toekomst van de Jaarmarktcross niet eens opgestart. Heeft de gemeente Niel cavalier seul gespeeld?

Kortom, een kink in de kabel tussen enerzijds Golazo en anderzijds de gemeente Niel en Flanders Classics. Terechte opmerking: wat weerhoudt Golazo ervan om Niel opnieuw een klassementscross te laten worden? De klassieker uit de Rupelstreek behoorde jarenlang tot de GvA-trofee maar moest zich de voorbije winters tevredenstellen met de status van niet-klassementscross. Een plaats in de Superprestige zou dan toch een promotie zijn, of niet?

Misschien is de reden wel dat Golazo, organisator van de DVV Trofee, zelf met een probleem zit bij het zoeken naar hun acht wedstrijden: Koppenberg (op 31 oktober en niet op 1 november want dat is een zondag), Hamme, Kortrijk, Loenhout, Baal, Brussel en Lille zijn ook voor volgend seizoen certitudes maar wat met Ronse? Misschien is de mindere publieke belangstelling én een sluimerend conflict met de eigenaar van de weilanden op en rond de Hotond voor Golazo een reden om voor Niel een plaats in de DVV Trofee te voorzien. Essen, een ander alternatief, is verplaatst naar dertien februari, een tijdstip waarop Wout van Aert en Mathieu van der Poel allang niet meer met de cross in hun hoofd zitten. Enfin, de puzzel is nog niet helemaal gelegd en wordt zeer zeker vervolgd!

Meer over Jaarmarktcross Niel

Aangeboden door onze partners