Nieuwe afleveringen van de Backeljaus op komst: “Ze zijn in die twintig jaar geen haar veranderd”

© VTM

De familie Backeljau is heel even terug. Voor de 90’s-week van radiozender Joe maakte Luk Wyns (60) samen met zijn zoon Jonas vijf nagelnieuwe afleveringen, die deze week worden uitgezonden. Helaas: een terugkeer op tv zit er voorlopig nog niet in.

Nick De Schutter

Voor de gelegenheid worden de Backeljaus naar 2019 gekatapulteerd. “Ze zijn in die twintig jaar geen haar veranderd, maar de wereld natuurlijk wél”, zegt Wyns. “In de jaren tachtig en negentig was er nog geen sprake van Tinder of klimaatspijbelaars. Ook Trump, fake news en burn-outs waren nog niet aan de orde. Dat schept nieuwe mogelijkheden.”

Alle stemmetjes zelf

Het grote publiek herinnert zich de familie Backeljau vooral van de gelijknamige tv-reeks die van 1994 tot 1997 op VTM te zien was. Maar eerder kende de volkse familie van de Antwerpse Luchtbal ook al een leven op Radio 2 Antwerpen. “Inhoudelijk verschilde die radioreeks niet zo erg van de tv-serie, behalve dat ik voor de radio destijds alle stemmetjes zélf insprak”, vertelt geestelijke vader Luk Wyns. “Dat doe ik nu voor Joe opnieuw. Ik ben zowel Cois, Maria en De Bomma als Franky en Sabrina.”

LEES OOK. Hij werd in Vlaanderen bekend als “onnozel manneke”: hoe zou het nog zijn met ‘Franky Backeljau’?

De nieuwe afleveringen zijn nog zo kraakvers dat Wyns de laatste pas afgelopen weekend afwerkte. “Ik maak dit in m’n eigen studio, samen met m’n zoon Jonas. Het grappige is dat Jonas nog niet was geboren toen ik de eerste Backeljau-afleveringen maakte voor Radio 2. In de latere tv-versie speelde hij Lionelleke, en nu doet hij als 32-jarige de techniek van de nieuwe afleveringen. Niks zo tof als iets te maken met je eigen zoon.”

Van een comeback op tv is geen sprake. “Als daar vraag naar zijn, zal ik er eens over nadenken”, zegt Wyns.

De Familie Backeljau, ma-vr om 7.45 uur en 18.10 uur op Joe

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Luk Wyns

Video

Keuze van de redactie