Mathieu van der Poel achterna: Lucinda Brand is meteen de sterkste in Niel bij comeback in het veld

© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

De Nederlandse Lucinda Brand heeft de cross in Niel op haar naam geschreven. De nationaal kampioene trok al vroeg alle registers open en bleek uiteindelijk ook de sterkste. Aan de meet had ze 15 seconden over op de Amerikaanse Katie Compton. Marion Norbert-Riberolle vervolledigde het podium, Kim Van de Steene legde beslag op de vierde plaats en Ellen Van Loy werd vijfde. Het was voor Brand de eerste cross van het seizoen, en de eerste keer dat ze in een truitje van Telenet-Baloise in het veld verscheen. Meteen bezorgde ze Sven Nys een mooie zege.

rahe, belga

Het was Kim Van De Steene die de beste start kende. Ze nam het pak op sleeptouw maar zag haar leiderspositie afgesnoept worden voor Lucinda Brand. De Nederlandse trok meteen snedig door. Enkel de Française Marion Norbert Riberolle had een passend antwoord op de tempoversnelling. Dit tweetal begon aan de tweede ronde met een voorsprong van 5 seconden op Ellen Van Loy. Katherine Compton volgde als vierde voor Van De Steene. Brand wisselde van fiets waardoor Marion Norbert Riberolle even alleen op kop van de wedstrijd kwam te liggen.

Brand sloot in de derde ronde opnieuw aan bij de Franse maar bracht ook Compton mee zodat we drie leidsters kregen. Niet voor lang evenwel. De Amerikaanse trok het tempo op en dat was er voor Marion Norbert Riberolle net iets te veel aan. Brand beet zich vast in het wiel van Compton. Laatstgenoemde ging dan de materiaalpost in waardoor Lucinda Brand enkele meters pakte op haar naaste concurrente. Riberolle kende mechanisch defect en zag zo haar derde plaats ingenomen worden door Ellen Van Loy. De Française vocht echter terug en eiste de laatste podiumplaats terug op. Van Loy van haar kant werd nog geremonteerd door Kim Van De Steene en zakte zo terug naar de vijfde plaats. Voorin wijzigden de posities niet meer. Brand bleef oppermachtig en Katherine Compton consolideerde haar tweede plaats.

Eerder op de dag was bij de junioren Arne Baers de sterkste van het pak. Bij de tweedejaarsnieuwelingen was de zege weggelegd voor Belgisch kampioen Aaron Dockx. Bij de eerstejaarsnieuwelingen mocht Viktor Vandenberghe zegevieren.

© Photo News

“Een lekkere binnenkomer”

Lucinda Brand heeft maandag in de Jaarmarktcross van Niel meteen haar visitekaartje afgegeven. De Nederlandse reed in haar eerste veldrit dit seizoen onverstoord naar de overwinning.

Brand loste halfweg koers de Amerikaanse Katherine Compton. Daarna gaf ze de eerste plaats niet meer uit handen. “Ik had niet verwacht dat ik van bij mijn eerste veldrit al zou meedoen voor de overwinning”, reageerde Brand. “Vorige week had ik een verkoudheid waardoor ik niet voluit kon gaan op training. Ik heb nog niet die hardheid die je nodig hebt in de cross. Ik teer wel nog een beetje op de conditie van deze zomer, maar er is dus nog progressie mogelijk.”

“Dit is een lekkere binnenkomer”, vervolgde de Nederlandse. “Het wereldkampioenschap is een volgend groot doel. Daarin ga ik zeker voor de zege. Afwachten wel hoe ik de komende crossen zal verteren maar deze overwinning in mijn eerste wedstrijd geeft me alvast toch veel goede moed.”

© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Meer over Lucinda Brand

Aangeboden door onze partners