Omstreden gevangenis wordt vijfsterrenhotel

© AFP

Het Mamula-fort voor de kust van het Oost-Europese Montenegro krijgt een nieuwe bestemming. De voormalige gevangenis wordt omgebouwd tot een vijfsterrenhotel maar dat schiet bij sommigen in het verkeerde keelgat. Reden van het protest? Het duistere verleden van het fort.

LLA

Het fort, dat al sinds de negentiende eeuw op een eiland in de Baai van Kotor staat, werd gebouwd op bevel van de Oostenrijks-Hongaarse generaal Lazar Mamula. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte het Italiaanse leger het fort als gevangenis. Meer dan 2.000 gevangenen werden er uitgehongerd en gemarteld, 130 van hen overleefden het gevangenschap niet.

Na 1945 bekommerde niemand zich nog om het eiland en geraakte het fort in verval. Tot 2016 toen de toeristische dienst van Montenegro besliste om een leasecontract af te sluiten met Orascom Group, een internationale bouwonderneming met heel wat hotels in de portefeuille , en het opnieuw onder de aandacht kwam. Het Oost-Europese land hoopt met het miljoenenproject tweehonderd jobs te creëren en de staatskas gevoelig aan te dikken.

Protest

Het luxehotel zal 23 kamers tellen, twee zwembaden, een uitgebreid wellnesscentrum en een museum om de geschiedenis van het fort levend te houden. Ook zal er een monument opgericht worden om de 130 slachtoffers te herdenken. Maar voor de lokale bevolking is dit maar een strohalm en toen de plannen uitlekten, brak er een storm van protest uit. “Een voormalig concentratiekamp omtoveren tot een luxueus hotel kan echt niet”, zegt Vuk Cvoro aan lokale media. “Wij waken met onze organisatie over het erfgoed van Montenegro. Als de bouw doorgaat, zal het een eiland voor de rijken zijn en niet meer voor de bevolking van Montenegro.”

Het bestuur van Orascom is het daar niet mee eens en benadrukt dat de verbouwingen de geschiedenis zullen respecteren. “De renovatie van het Mamula-fort zal heel zorgvuldig worden gedaan met respect voor de geschiedenis”, zegt woordvoerster Dragana Becirovic. “Het eiland zal ook in de toekomst toegankelijk blijven voor het publiek.”

Als alles volgens plan verloopt, zouden de verbouwingen begin april van start gaan om slechts achttien maanden later de eerste gasten te ontvangen in een van de luxueuze vertrekken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer